Mimo że na blogu najczęściej pojawiają się przepisy na słodkie dania, wcale nie jem samych słodyczy! Często jest tak, że obiad przygotowuję dla większej liczby osób, a wtedy ciężko jest mi go uchwycić na zdjęciach, tak szybko znika! Nie inaczej było z moją dzisiejszą tartą, ale na szczęście udało mi się pstryknąć choć jedno zdjęcie :p W tym tygodniu w szkole mam rekolekcję więc spędzam trochę więcej czasu w kuchni. Pomysłów mi nie brakuje, a rezultaty pokażę w najbliższym czasie na blogu. A teraz zapraszam na przepyszną tartę ;)
Składniki:
Ciasto: Nadzienie:
- 200 g mąki z pszenicy durum * 1/2 dużego brokuła
- 100 g mąki pszennej * 400 g piersi z kurczaka
- 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego * 1 kulka mozzarelli (125g)
- 1 jajko * 2 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek * 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia * sól, pieprz, zioła,
- 1/2 łyżeczki soli * 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżka majeranku (bądź innych ziół) * 1/2 łyżeczki curry
- * 1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Na stolnicę wysypujemy mąki, układamy kopiec, robimy dziurę i wbijamy w nią jajo, wlewamy olej, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto (powinno być elastyczne i nie klejące się do rąk).
- Formę na tartę smarujemy oliwą, ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, układamy w formie i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200ºC. Resztki ciasta odkładamy na później.
- Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie 3-4 minuty.
- Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i curry (można to zrobić wcześniej i odstawić do lodówki). Smażymy na oleju.
- Gdy ciasto jest gotowe rozkładamy ostygnięte brokuły i kurczaka.
- Mieszamy jaja, jogurt naturalny, przyprawy i zalewamy tartę, posypujemy startą mozzarellą.
- Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, kroimy na paski i układamy w kratkę.
- Tartę pieczemy 30 minut w temperaturze 200ºC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz