środa, 29 marca 2017

Pełnoziarnista tarta brokułowa z kurczakiem

Mimo że na blogu najczęściej pojawiają się przepisy na słodkie dania, wcale nie jem samych słodyczy! Często jest tak, że obiad przygotowuję dla większej liczby osób, a wtedy ciężko jest mi go uchwycić na zdjęciach, tak szybko znika! Nie inaczej było z moją dzisiejszą tartą, ale na szczęście udało mi się pstryknąć choć jedno zdjęcie :p W tym tygodniu w szkole mam rekolekcję więc spędzam trochę więcej czasu w kuchni. Pomysłów mi nie brakuje, a rezultaty pokażę w najbliższym czasie na blogu. A teraz zapraszam na przepyszną tartę ;)

Składniki:

           Ciasto:                                                                                        Nadzienie:
  • 200 g mąki z pszenicy durum                                                * 1/2 dużego brokuła
  • 100 g mąki pszennej                                                              * 400 g piersi z kurczaka
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego                                   * 1 kulka mozzarelli (125g)
  • 1 jajko                                                                                    * 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek                                                          * 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia                                           * sól, pieprz, zioła, 
  • 1/2 łyżeczki soli                                                                    * 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżka majeranku (bądź innych ziół)                                   * 1/2  łyżeczki curry 
  •                                                                                                * 1 łyżka oleju kokosowego
          

Przygotowanie: 

  1. Na stolnicę wysypujemy mąki, układamy kopiec, robimy dziurę i wbijamy w nią jajo, wlewamy olej, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto (powinno być elastyczne i nie klejące się do rąk).
  2. Formę na tartę smarujemy oliwą, ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, układamy w formie  i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200ºC. Resztki ciasta odkładamy na później.
  3. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie 3-4 minuty. 
  4. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i curry (można to zrobić wcześniej i odstawić do lodówki). Smażymy na oleju. 
  5. Gdy ciasto jest gotowe rozkładamy ostygnięte brokuły i kurczaka.
  6. Mieszamy jaja, jogurt naturalny, przyprawy i zalewamy tartę, posypujemy startą mozzarellą. 
  7. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, kroimy na paski i układamy w kratkę. 
  8. Tartę pieczemy 30 minut w temperaturze 200ºC.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz