Chlebek bananowy z domowym dżemem wiśniowym |
Dla kogoś kto uwielbia banany, chlebek ten jest idealny, a nawet ci, co za tym owocem nie przepadają, pokochają go. Bardzo prosty, nie wymaga wielu przygotowań, i super smaczny. U mnie w domu zniknął w 3 godziny! Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Składniki:
- 4 średnie banany
- mały kubeczek jogurtu naturalnego (180g)
- 3 jajka
- 3 łyżki miodu (syropu klonowego, daktylowego itp)
- 250 g mąki orkiszowej (lub innej pełnoziarnistej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- słonecznik do posypania
Przygotowanie:
- Banany rozgnieść widelcem, dodać jogurt, jaja, miód i wymieszać.
- Suche składniki wymieszać w osobnej misce, połączyć z mokrymi.
- Blaszkę bądź keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i lekko natłuścić.
- Wylać ciasto do formy i włożyć do piekarnika nagrzanego na 200°C. Piec około 70 minut, do suchego patyczka.
- Można jeść samotnie bądź z domowym dżemem. Przepis na dżem wiśniowy pojawi się już wkrótce!
Smacznego!
Domowy dżem wiśniowy |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz