piątek, 17 marca 2017

Chlebek bananowy - palce lizać!

Chlebek bananowy z domowym dżemem wiśniowym

Dla kogoś kto uwielbia banany, chlebek ten jest idealny, a  nawet ci, co za tym owocem nie przepadają, pokochają go. Bardzo prosty, nie wymaga wielu przygotowań, i super smaczny. U mnie w domu zniknął w 3 godziny! Zapraszam do wypróbowania przepisu.


Składniki:

  • 4 średnie banany
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego (180g)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki miodu (syropu klonowego, daktylowego itp)
  • 250 g mąki orkiszowej (lub innej pełnoziarnistej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • słonecznik do posypania

Przygotowanie:

  1. Banany rozgnieść widelcem, dodać jogurt, jaja, miód i wymieszać.
  2. Suche składniki wymieszać w osobnej misce, połączyć z mokrymi.
  3. Blaszkę bądź keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i lekko natłuścić.
  4. Wylać ciasto do formy i włożyć do piekarnika nagrzanego na 200°C. Piec około 70 minut, do suchego patyczka. 
  5. Można jeść samotnie bądź z domowym dżemem. Przepis na dżem wiśniowy pojawi się już wkrótce! 
Smacznego!


 
Domowy dżem wiśniowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz