Orzechowy kurczak curry
Przepis wyszedł sam z siebie, w planach obiadowych było całkowicie coś innego, ale w końcu to co nieplanowane wychodzi najlepiej. Wyszło tak pyszne, że dobrze wyszłam na tym, że zrobiłam zdjęcie przed podaniem bo już cała patelnia zniknęła ;p
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka
- 1 mała cebula
- 70 g orzeszków ziemnych niesolonych
- 300 ml bulionu/wody
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki oleju (ja użyłam rzepakowego)
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka maggi
- 3 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
- 1/2 łyżeczka pieprzu cayenne
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Podsmażyłam na suchej patelni orzeszki.
- Kurczaka pokroiłam w grubą kostkę, wymieszałam z sokiem cytrynowym, masłem orzechowym, olejem i przyprawami. (jeśli macie czas dobrze będzie zostawić mięso na co najmniej godzinę w lodówce, ale bez tego tez będzie dobre.)
- Cebulę pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na patelni i dodałam do niej kurczaka. Smażyłam na złoty kolor, około 5 minut. Dodałam bulion i gotowałam do czasu, aż sos się zredukował (10-15 minut)
- Na końcu dodałam orzeszki i natkę pietruszki.
PS Polecam podawać sos z ryżem lub makaronem ryżowym.
Smacznego!
Wygląda przepysznie <3
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/