środa, 9 sierpnia 2017

Orkiszowa tarta z brokułami i suszonymi pomidorami


Zapraszam na drugą odsłonę tarty pełnoziarnistej z kurczakiem, którą polubiło dużo osób. Dziś przyszedł czas na podobny przepis - tarta orkiszowa z brokułami i suszonymi pomidorami. Uwaga! Jeśli raz spróbujesz wytrawnej tarty, już się od nich nie uwolnisz!


Składniki:

 Ciasto:                                                                                        Nadzienie:
  • 300 g mąki orkiszowej                                                          * 1 średni brokuł                                            
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego                                   * 1 kulka mozzarelli (125g)
  • 1 jajko                                                                                    * 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek                                                          * 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia                                           * sól, pieprz, zioła, 
  • 1/2 łyżeczki soli                                                                    * 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżka bazylii lub oregano                                                   * 1/2  łyżeczki curry 
  • 1 łyżeczka soli morskiej                                                        * 10 suszonych pomidorów
          


Przygotowanie: 

  1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, układamy kopiec, robimy dziurę i wbijamy w nią jajo, wlewamy olej, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto (powinno być elastyczne i nie klejące się do rąk).
  2. Formę na tartę smarujemy oliwą, ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, układamy w formie  i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200ºC. Resztki ciasta odkładamy na później.
  3. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie 3-4 minuty. 
  4. Suszone pomidory kroimy w paski
  5. Gdy ciasto jest gotowe rozkładamy ostygnięte brokuły i pokrojone pomidory.
  6. Mieszamy jaja, jogurt naturalny, przyprawy i zalewamy tartę, posypujemy startą mozzarellą. 
  7. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, kroimy na paski i układamy w kratkę. 
  8. Tartę pieczemy 30 minut w temperaturze 200ºC.

Smacznego!




1 komentarz:

  1. Wygląda pysznie! świeżo i kolorowo :) zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń