Zapraszam na drugą odsłonę tarty pełnoziarnistej z kurczakiem, którą polubiło dużo osób. Dziś przyszedł czas na podobny przepis - tarta orkiszowa z brokułami i suszonymi pomidorami. Uwaga! Jeśli raz spróbujesz wytrawnej tarty, już się od nich nie uwolnisz!
Składniki:
Ciasto: Nadzienie:
- 300 g mąki orkiszowej * 1 średni brokuł
- 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego * 1 kulka mozzarelli (125g)
- 1 jajko * 2 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek * 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia * sól, pieprz, zioła,
- 1/2 łyżeczki soli * 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżka bazylii lub oregano * 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka soli morskiej * 10 suszonych pomidorów
Przygotowanie:
- Na stolnicę wysypujemy mąkę, układamy kopiec, robimy dziurę i wbijamy w nią jajo, wlewamy olej, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto (powinno być elastyczne i nie klejące się do rąk).
- Formę na tartę smarujemy oliwą, ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, układamy w formie i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200ºC. Resztki ciasta odkładamy na później.
- Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie 3-4 minuty.
- Suszone pomidory kroimy w paski
- Gdy ciasto jest gotowe rozkładamy ostygnięte brokuły i pokrojone pomidory.
- Mieszamy jaja, jogurt naturalny, przyprawy i zalewamy tartę, posypujemy startą mozzarellą.
- Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, kroimy na paski i układamy w kratkę.
- Tartę pieczemy 30 minut w temperaturze 200ºC.
Wygląda pysznie! świeżo i kolorowo :) zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuń