Składniki:
- 4 młode marchewki
- 2 pietruszki
- 3 młode ziemniaki
- 1 seler
- 1,5 litra bulionu
- natka z 1 młodej marchewki
- kilka listków maggi
- garść świeżej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz do smaku
Chrupki:
- puszka ciecierzycy
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki cayenne
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Do gotującego się bulionu dodałam obrane (marchewkę tylko umyłam) i pokrojone w kostkę warzywa, przyprawy i gotowałam do miękkości około 30 minut. Po ugotowaniu zblendowałam na gładką masę i sprawdziłam, czy jest dobrze doprawiona. Jeśli nie - dodajemy przypraw według uznania.
Ciecierzycę wypłukałam na sicie, wymieszałam z przyprawami i olejem. Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam ziarenka i prażyłam do uzyskania chrupkości cały czas mieszając. Ja smażyłam około 15 minut.
PS Jeśli masz więcej czasu, ciecierzycę można wrzucić na blaszkę do piekarnika rozgrzanego na 180°C i piec około 40 minut co jakiś czas mieszając. Cieciorka będzie wtedy bardziej chrupka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz