wtorek, 25 kwietnia 2017

Zielony omlet

Ale ten czas szybko leci, chociaż pogoda nas nie rozpieszcza - mamy już koniec kwietnia! Na rozjaśnienie tych smętnych, szarych dni proponuję wplatać w dietę kolorowe posiłki. W sobotę był to właśnie ten zielony omlet, o kolorze niezwykle wiosennym. Mimo, że nie dla wszystkich będzie on wyglądał zachęcająco, dla mnie jest to coś pięknego, a jaki smaczny! 
Szpinakowy omlet białkowy z serkiem naturalnym

Składniki:

  • 1 jajko
  • 2 białka jaja
  • 1 garść szpinaku (umytego i osuszonego)
  • 1 miarka odżywki białkowej (u mnie waniliowa)
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka syropu z agawy (bądź innego słodzidła)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego 
  • 2 łyżki serka naturalnego
  • nasiona słonecznika
  • płatki migdałowe





 Przygotowanie:

  1. Szpinak zblendować, dodać pozostałę składniki (oprócz oleju kokosowego) i ponownie zblendować. 
  2. Rozgrzać patelnię, roztopić olej i wylać masę. Omlet smażyć pod przykryciem około 2-3 minuty z jednej strony. 
  3. Omlet posmarować serkiem naturalnym, posypać nasionami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz